Ayurveda India in Amsterdam bij Ayurveda Praktijk

Vanmiddag was een bijzondere middag. De heer Darshan Shankar van het ministerie van gezondheid van India was bij mij in de ayurveda praktijk op bezoek. Hij werd begeleid door Maarten Bode, een wetenschapper van de UvA. Wij hebben uitgebreid gesproken over de situatie van ayurveda in Nederland en ayurveda in Europa. AYUSH, ayurveda, yoga, unani, siddha en homeopathie is een onderdeel van het ministerie van gezondheid en zij zijn reeds in een vergevorderd stadium van het oprichten van een speciale council voor internationale contacten. Voor deze ayurveda council is het belangrijk om een duidelijke roadmap zoals Darshan Shankar het noemde voor Nederland te maken zodat ayurveda goed op de kaart komt in Nederland. Met onze ayurveda beroepsvereniging hebben wij al een start gemaakt, maar er valt nog veel te doen. AYUSH wil ons graag helpen op het gebied van ayurveda onderzoek, ayurveda opleiding en pr.

Algemene Leden Vergadering Ayurveda Vereniging

Tweemaal per jaar houdt onze ayurveda beroepsvereniging een ALV. Zaterdag 19 september was de tweede van dit jaar. Er waren een heleboel nieuwe leden om geinaugureerd te worden tijdens de ALV. Het tweede deel van de bijeenkomst noemen wij het kennisdeel en dat werd dit maal ingevuld door Tedje van Asseldonk, natuurgeneeskundige fytotherapie en biologe. Een inspirerende dame, die ons niet alleen veel wist te vertellen over kruidenleer maar ook veel input heeft gegeven voor het verder ontwikkelen van onze ayurveda beroepsvereniging. Het laatste gedeelte bestond uit een kleine puja(offer ceremonie) waarbij vooral de nieuwe leden aanwezig waren, het werd geleid door Naveen Gupta een vaidya (ayurvedisch geneesheer) die voor iedereen een mantra zong. "Toevallig" begon vanavond ook Durga Navaratri(wat negen nachten betekent, hierbij worden de negen verschijningsvormen van de vrouw van Shiva geeerd). Het was een zeer geslaagde ayurveda dag.

September pancha karma maand

In ayurveda kennen we een aantal periodes waarin de ayurvedische reinigingskuur, de pancha karma, bij voorkeur wordt gedaan. dit is iedere keer aan het einde van de vata, pitta of kapha periode. September is een goede maand voor de pitta reiniging, december is goed voor vata pancha karma en maart of juni is goed voor kapha reiniging. Voor vata reinigen we bij voorkeur met een basti, voor pitta met virechan en voor kapha (eigenlijk een vaman, maar geindiceerd braken is niet gebruikelijk in het westen) ook een virechan. Ik mag me verheugen in het geven van een heel aantal ayurvedische pancha karma kuren deze maand.