Ayurveda, Yoga, Dorn en Javadans Nieuwsbrief

Lieve mensen,

De zomerperiode is weer aangebroken. Dit betekent dat de yogalessen even stilliggen en dat er wat meer ruimte is voor het maken van ayurveda en dorn afspraken op kortere termijn. De praktijk is deze zomer 2 weken gesloten van 2 t/m 17 augustus.

Terugblik en vooruitblik:
Het afgelopen half jaar is een record drukte geweest. Zelfs in januari en nu in juli wat normaal een relatief rustige maanden zijn in vergelijking met andere maanden was de agenda nog nooit zo vol. Een goed teken dat ayurveda steeds beter op de kaart komt in Nederland.

Ayurveda
Op het gebied van ayurveda is er veel gebeurd, zowel kleinschalig op praktijk niveau als in Nederland en op Europees niveau.
Mede door de uitzendingen “uitgedokterd” op tv (waarin een huisarts die ook ayurveda praktiseert aan het woord is en een patiënt met diabetes en overgewicht op consult krijgt) als door mijn interview in het tijdschrift GezondNu over de oosterse (ayurveda en tcm) voedingsvisie is het aantal voedingsconsulten en behandelingen van overgewicht enorm toegenomen. Op de website kun je het artikel terugvinden.
De shirodhara behandeling (continue oliestroom op het hoofd) word tot mijn vreugde steeds vaker ondergaan op mijn advies en gevraagd door cliënten zelf. Het is een uitstekende behandelmethode voor psychische en psychosomatische klachten en ook als onderdeel van de pancha karma reiniging draagt het bij aan een diepgaand geest ontspannend en reinigend effect.

Op YouTube kun je een filmpje terugvinden over de praktijk. Klik hier

In Nederland is er eindelijk een landelijke ayurveda vereniging opgericht de ANVAG.
Voor Europa is de koepelvereniging voor ayurveda verenigingen en organisaties in het leven geroepen, de EUAA. Een eerste persuitgave van het eerste Europese forum dat in de buurt van Wenen plaatsvond in een prachtig natuurgebied in Loosdorf kun je hier als attach lezen.
We waren met vertegenwoordigers uit wel 10 Europese landen aanwezig. Interessant vond ik zelf dat ayurveda in een land als Hongarije zo goed en intensief aan de weg timmert. Bijzonder is dat men daar ook ayurveda toepast voor het vee, kippen en koeien worden behandeld met ayurvedische kruiden. Ook de lezing over alle wettelijke regeltjes op europees en landen niveau voor kruiden, valt het nu onder voedingssupplement of niet en onder welke categorie dan, was zeer boeiend. In februari 2009 vindt de eerstvolgende activiteit van de EUAA plaats. Ondertussen zijn alle 3 de commissies (PR – zit ik zelf in -, opleiding, wet- en regelgeving/medicinale kruiden) druk in touw om hun doelstellingen te gaan verwezenlijken.

Na wederom een succesvolle cursus ayurvedische massage in februari van dit jaar is er op 20, 21, 27 en 28 september weer de basiscursus ayurvedische massage die we geven in Lelystad. Op 10 oktober volgt de hoofdmassage cursus. Je kunt je opgeven via de website http://www.ayurvedapraktijk.nl/
Prive cursussen ayurvedische massage, voetmassage, hoofdmassage, kruidenstempelmassage bij mij in de praktijk of op je eigen locatie vinden steeds vaker plaats. In overleg is veel mogelijk.

Tip voor de zomer: drink muntthee voor het activeren van agni/spijsverteringsvuur en in balans houden van Pitta.

Yoga
De raja yogalessen vonden ook nu weer op de woensdagavond plaats en we hebben een kleine stap voorwaarts kunnen maken met de echte pranayama oefeningen.
In september starten de lessen op de woensdagavond om 20.00 (en bij voldoende enthousiasme ook om half 7) weer en daar kun je je nu al voor aanmelden. Stuur een mail of bel.

Dorn
Veel mensen heb ik mogen helpen bij het oplossen van hun rugklachten met behulp van de Dorn Breuss methode. Het meerendeel van de klachten betrof SI-gewrichtsklachten, nekklachten en scoliose. Gebleken is dat bij zeer pijnlijke ruggenwervel een combinatie van ayurvedische marma massage en de Dorn behandeling dit een perfecte behandel combi is.

Javaanse dans
We starten dit jaar met de Javaanse dans workshop voor de kinderen van de internationale school en iets later volgde een workshop voor een Indonesië project voor groep 8 van een lagere school. Zoveel enthousiasme waren we nog niet tegengekomen, echt geweldig.
Ook waren er wederom vele voorstellingen voor uiteenlopende gelegenheden van bruiloft in becak (fietstaxi) tot 2 m2 bruine kroeg tot tot tranen geroerde veteranen. Op de weblog kun je hier van alles over lezen.
In de winter heeft een filmploeg opnames gemaakt van een danstraining met de gamelanorkest, dit is uitgezonden op Salto.
Volgende week vindt er een interview met mij plaats voor de Indonesische televisie. Zij gaan een serie uitzendingen maken over de cultuur en geschiedenis van Indonesië vanuit een international perspectief. Voor dit programma reizen ze door verschillende landen en interviewen mensen op het gebied van eten, mode, muziek en kunst.

Ik wens iedereen een fijne zomer en hopelijk gaat de zon wat vaker schijnen.

Hartelijke Groet, Namaste,

Monique Fischer-van den Broek
Ayurvedic Practitioner, Yoga Docent, Dorn Therapie

Donker Curtiusstraat 7 kmr 502
Amsterdam West

mob: 0623135820
web: http://www.ayurvedapraktijk.nl/
web: http://www.dornbreuss.nl/