Ayurveda thema's: Rug & Nek


Met behulp van ayurveda en yoga kunnen heel veel klachten verminderd en opgelost worden. In mijn ayurveda praktijk behandel ik daarom ook mensen met hele uiteenlopende klachten, van overspannen tot overgewicht, van reuma tot whiplash, van hyperventilatie tot oogklachten, van hoofdpijn tot rugpijn. Er zijn echter wel een paar klachten waar ik in gespecialiseerd ben: rugpijn & nekklachten is daar 1 van.
Sinds een week ben ik ook weer een heleboel ervaring rijker om deze klachten te helpen oplossen m.b.v. de Dorn-Breuss methode. Klachten die met deze methode aanvullend behandeld kunnen worden zijn o.a. (niet-anatomische) beenlengte verschillen, SI-gewrichtsklachten, bekkenscheefstand, scoliose, ischias, liesproblemen. De Dorn methode van zachte gewrichts en wervel correctie is goed in te zetten naast de ayurvedische (marma) massage, gatibasti en yogatherapie.
Wanneer iemand komt met rugpijn of nekklachten zal tijdens het consult ook gekeken worden naar beenlengte verschil en krijgt de patient eenvoudige oefeningen mee naar huis om de correctie op zijn plaats te houden danwel om dit zelf te corrigeren mocht de correctie niet houden. Dit laatste is uiteraard goed mogelijk omdat het lichaam gedurende langere tijd in de verkeerde positie heeft gestaan en weer moet leren in de juiste houding te blijven.

De magie van internet: ayurveda art of being

Ayurveda art of being, ayurveda de kunst van het leven. Een indrukwekkende film door Pan Nalin over de Ayurveda, de oudste holistische geneeskunst ter wereld. De Ayurveda werd zo'n 5000 jaar geleden in India op schrift gesteld en verspreidde zich vandaar naar Tibet, China en Japan. Op tweede kerstdag werd deze documantaire film getoond op Canvas de Belgische tv-zender.
Op zoek naar de oorsprong en de erfenis van de Ayurveda reisde Pan Nalin 15.000 kilometer door drie continenten (Azie-India, Europa-Griekenland, Amerika-VS) De cineast laat in de docu-film de gesprekken zien met vaidyas (dokters), patiƫnten en medische experten, toont de oeroude diagnoses en geneeswijzen van de Ayurveda, van modder-scanning tot marma (de klassieke drukpunttherapie), maar ook de Ayurvedische behandeling van 'moderne' ziektes als kanker en polio.
Deze documantaire is een inspiratie voor mij als ayurveda therapeut en voor vele anderen ook hoop ik.
Aan het aantal "hits" op mijn ayurveda website te zien hebben veel mensen in Nederland en Belgie naar deze uitzending gekeken. Dat is de magie van internet, je typt in Google "ayurveda" in en je vindt ......... mijn ayurveda pagina http://www.ayurvedapraktijk.nl/ayurveda.htm .